Suppositories MCQ Quiz- Pharmacy | GPAT, DI, B.Pharm, D.Pharm & M.Pharm

Answer key:- at the end of the page

1)    A suppository is generally intended for use in

a)    Rectum

b)    Vagina

c)    Urethra

d)   All the above

2)    Vaginal suppositories also called as

a)    Pessaries

b)    Simple Suppositories

c)    Bougies

d)    None

3)    Weight of rectal suppository for adults is

a)    1 g

b)   2 g

c)    5 g

d)    None

4)    Weight of rectal suppository for children is

a)   1 g

b)    2 g

c)    5 g

d)    None

5)    Urethral suppositories also called as

a)    Pessaries

b)   Bougies

c)    Both

d)    None

6)    Weight of urethral suppository for males & females respectively

a)    4 & 2

b)    2 & 4

c)    4 & 6

d)    6 & 4

7)    The number of milligrams of KOH required neutralizing free acids & saponify the esters contained in 1g of fat is known as

a)    Iodine value

b)    Saponification value

c)    Water number

d)    Acid value

8)    The number of grams of iodine that reacts with 100 g of fat is known as

a)   Iodine value

b)    Saponification value

c)    Water number

d)    Acid value

9)    The number of milligrams of KOH required neutralizing free acids in 1 g of fat is known as

a)    Iodine value

b)    Saponification value

c)    Hydroxil value

d)    Acid value

10)  The number of milligrams of KOH required neutralize the acidic acid used to acetylate 1 g of fat is known as

a)    Iodine value

b)    Saponification value

c)    Hydroxil value

d)    Acid value

11)  Which of the following method is used to manufacture suppositories

a)    Hard molding

b)    Compression molding

c)    Pour molding

12)  Which of the following is most commonly used suppository base

a)Cocoa butter

c)    PEG + Hexanetriol

d)    None

13)  Cocoa butter available in following forms

a) alpha form

b) beta form

c) gamma form

d) all of these

14)  The solidification point of cocoa butter lies between (degree centigrade)

a)    12 – 13

b)    20 – 30

c)    5 – 10

d)    None

15)  Which of the following method is simple & oldest method of preparation of suppositories?

a)    Hand molding

b)    Compression molding

c)    Pour molding

d)    All the above

16)  Most commonly used method for producing suppositories on both a small & large scale is

a)    Hand molding

b)    Compression molding

c)    Pour molding

d)    All the above

17)  Which formula can be used to calculate the amount of base that is replaced by active ingredients?

18)  Rancidity generally results from

a)    Auto oxidation

b)    Decomposition of unsaturated fats

c)    Both

d)    None

19)  Which of the following is not antioxidant

a)    BHT

b)    BHA

c)    Tocopherol

d)  Theobroma oil

20)  Suppositories are generally evaluated by

a)    Melting range test

b)    Breaking test

c)    Liquefaction

d)   All the above

Answer Key

Q. NoAnsQ. No.Ans
(1).d (11).d
(2).a (12).a
(3).b (13).d
(4).a (14).a
(5).b (15).a
(6).a (16).c
(7).b (17).c
(8).a (18).c
(9).d (19).d
(10).c (20).d
Answer key Jurisprudence MCQ

Want to practice more MCQ Quiz: click here

LET’S KEEP IN TOUCH!

We’d love to keep you updated with our latest news!

close

Sign up to receive latest updates in your inbox.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Need Help?
Welcome to The Pharmapedia
Hello,
How can we help you?
%d bloggers like this: