Pharmacist Gr-II (Ayurveda) Previous Year Question Paper-2015: KPSC (Kerala Public Service Commission)

  • Question Paper Code: 7/2015/OL
  • Category Code:615/2012
  • Exam: Pharmacist Gr-II Ayurveda Kerala
  • The medium of Question: English
  • Date of Test: 27-04-2015
  • Alpha code: A

The Pharmapedia
Question1:-Who wrote the play “Adukkalayil Ninnu Arangathekku”?
A:-V T Bhattathirippad
B:-Kumaranassan
C:-Chattampi Swami
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-A


Question2:-The actress who performed as Kasturba Gandhi in the film ‘Gandhi’ of Richard Attenborough ?
A:-Hemamalini
B:-Shabana Azmi
C:-Nargis Dutt
D:-Rohini Hattangadi
Correct Answer:- Option-D


Question3:-The new Indian Rupee symbol is designed by….?
A:-Hitesh Padmashali
B:-D Udayakumar
C:-Shibin K K
D:-Sharukh J Irani
Correct Answer:- Option-B


Question4:-Which of the following is known as ‘Universal Fibre’?
A:-Jute
B:-Wool
C:-Cotton
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C


Question5:-The scientific study of Rock is called…?
A:-Seismology
B:-Pedology
C:-Petrology
D:-Climatology
Correct Answer:- Option-C


Question6:-Who found the Ananda Maha Sabha?
A:-Brahmananda Swami Sivayogi
B:-Thycaud Ayya
C:-Kumara Guru
D:-Dr. Palpu
Correct Answer:- Option-A


Question7:-Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
A:-Dr. D Subbarao
B:-Dr. Y V Reddy
C:-Dr. Raghuram Rajan
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-C


Question8:-The Commonwealth Games of 2014 were held at..?
A:-Germany
B:-South Korea
C:-China
D:-Scotland
Correct Answer:- Option-D


Question9:-‘Poorna Swaraj’ was declared as the aim of INC in its ….. session?
A:-Culcutta
B:-Lahore
C:-Poona
D:-Madras
Correct Answer:- Option-B

Question10:-Who founded the Sadhujana Paripalana Sangham?
A:-Ayyankali
B:-Kumaranasan
C:-Pandit Karuppan
D:-Dr. Palpu
Correct Answer:- Option-A

Question11:-Sundar Lal Bahuguna is associated with ?
A:-Chilka Movement
B:-Greenpeace Movement
C:-Chipko Movement
D:-Appiko Movement
Correct Answer:- Option-C

Question12:-The Revolt of 1857 was described as ‘First War of Indian Independence’ by the …?
A:-Indologists
B:-Nationalist Historians
C:-Colonial Historians
D:-Marxist historians
Correct Answer:- Option-B

Question13:-Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?
A:-Alice Munro
B:-Mo Yan
C:-Doris Lessing
D:-Patrick Modiano
Correct Answer:- Option-D
Question14:-Forest Research Institute is located at?
A:-New Delhi
B:-Bombay
C:-Dehradun
D:-Poona
Correct Answer:- Option-C

Question15:-Consider the following statements and choose the correct one
A:-Badaruddin Tyabji is known as Frontier Gandhi
B:-Subhash Chandra Bose founded the Forward Bloc
C:-The Lucknow Congress endorsed the Non Cooperation Movement
D:-Balagangadhara Tilak was the leader of the Moderates
Correct Answer:- Option-B

Question16:-The vehicle which is used to launch Mangalyaan?
A:-PSLV
B:-PSLV C5
C:-PSLV C11
D:-PSLV C25
Correct Answer:- Option-D

Question17:-The Association founded by Vagbhatananda?
A:-Atmavidya Sangham
B:-SNDP
C:-Bombay Association
D:-Madras Mahajana Sabha
Correct Answer:- Option-A

Question18:-The present Speaker of the Lok Sabha?
A:-Pratibha Patil
B:-Smriti Irani
C:-Meira Kumar
D:-Sumitra Mahajan
Correct Answer:- Option-D

Question19:-Khetri copper mine is in …?
A:-Punjab
B:-Rajastan
C:-Maharashtra
D:-Karnataka
Correct Answer:- Option-B

Question20:-Who was the founder and publisher of the news paper ‘Swadeshabhimani’
A:-Vakkom Muhammed Abdul Kadir Maulavi
B:-Sree Narayana Guru
C:-Ayya Vaikundar
D:-K Ramakrishna Pillai
Correct Answer:- Option-A

Question21:-Bhauthic composition of thiktha rasa as per Ashtangahridaya
A:-vayu+agni
B:-vayu+akasha
C:-vayu+prithvi
D:-vayu+jala
Correct Answer:- Option-B

Question22:-Uthama rasa having ushna veerya
A:-katu
B:-amla
C:-lavana
D:-thiktha
Correct Answer:- Option-C

Question23:-Main action of Katukee is
A:-anulomanam
B:-rechanam
C:-sramsanam
D:-bhedanam
Correct Answer:- Option-D

Question24:-Agrya oushadha for krimi as per ashtangahridaya is
A:-vidangam
B:-sireesham
C:-khadiram
D:-nimbam
Correct Answer:- Option-A

Question25:-Gayathri is the synonym of
A:-chandana
B:-khadira
C:-haridra
D:-manjishta
Correct Answer:- Option-B

Question26:-Aconitum ferox is the botanical name of
A:-valsanabhi
B:-gunja
C:-kupeelu
D:-bhallathaka
Correct Answer:- Option-A

Question27:-Marking nut is the English name of
A:-vaasa
B:-karaskara
C:-bhallathaka
D:-madanaphala
Correct Answer:- Option-C

Question28:-Useful part of hingu is
A:-thwak
B:-saram
C:-ksheeram
D:-niryasam
Correct Answer:- Option-D

Question29:-Saveeryatha avadhi of churna as per Sharngadhara samhitha is
A:-2 months
B:-4 months
C:-12 months
D:-16 months

correct Answer:- Option-A


Question30:-Dose of putapaka swarasa is
A:-1/2 pala
B:-1 pala
C:-2 pala
D:-1 karsha
Correct Answer:- Option-B

Question31:-Churnadrava is the synonym of
A:-swarasa
B:-kashaya
C:-phanta
D:-hima
Correct Answer:- Option-C

Question32:-Dravya kalka is used in the preparation of
A:-yusha
B:-yavagu
C:-peya
D:-pramathya
Correct Answer:- Option-D

Question33:-Dolayanthra is used for
A:-jarana
B:-murcchana
C:-mardana
D:-swedana
Correct Answer:- Option-D

Question34:-Vahnimithra is the synonym of
A:-yanthram
B:-putam
C:-musha
D:-koshti
Correct Answer:- Option-C

Question35:-8 vanopalas are used as fuel in
A:-kapotha puta
B:-kukkuta puta
C:-maha puta
D:-gaja puta
Correct Answer:- Option-A

Question36:-Maharasa among the following is
A:-gandhaka
B:-silajathu
C:-hingulam
D:-kaseesam
Correct Answer:- Option-B

Question37:-Sidhamakaradhwaja is
A:-khalweeya rasayana
B:-parpatee kalpana
C:-kupi pakwa rasayana
D:-pottali kalpana
Correct Answer:- Option-C

Question38:-Green vitriol is
A:-kaseesa
B:-sasyaka
C:-rasaka
D:-makshika
Correct Answer:- Option-A

Question39:-Puthi loha among the following is
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-thamram
D:-nagam
Correct Answer:- Option-D

Question40:-Chemical formula of harithala is
A:-As2S2
B:-As2S3
C:-As2O3
D:-As2O2
Correct Answer:- Option-B

Question41:-HgS is
A:-hingulam
B:-anjanam
C:-makshikam
D:-gairikam
Correct Answer:- Option-A

Question42:-Khurakam and misrakam are the types of
A:-loham
B:-thamram
C:-nagam
D:-vangam
Correct Answer:- Option-D

Question43:-Bhringaraja swarasa is the sodhana dravya of
A:-kamshi
B:-harithalam
C:-anjanam
D:-manasila
Correct Answer:- Option-C

Question44:-manjishta raga bandhini is
A:-gairikam
B:-kamshi
C:-kaseesam
D:-anjanam
Correct Answer:- Option-B

Question45:-Tankana is the antidote of
A:-karaskaram
B:-valsanabhi
C:-gunja
D:-bhallathakam
Correct Answer:- Option-B

Question46:-Chullika lavana is
A:-kamshi
B:-saindhavam
C:-tankanam
D:-navasaram
Correct Answer:- Option-D

Question47:-Durmelalohadwayamelanam is the property of
A:-makshikam
B:-abhrakam
C:-sasyakam
D:-silajathu
Correct Answer:- Option-A

Question48:-Ishtika churnam is used in the sodhana of
A:-valsanabhi
B:-jayapalam
C:-bhallathakam
D:-langali
Correct Answer:- Option-C

Question49:-Mahavisha among the following
A:-valsanabhi
B:-snuhi
C:-karaveeram
D:-jayapalam
Correct Answer:- Option-A

Question50:-Cholera like gastrointestinal symptoms are seen in the poisoning of
A:-mercury
B:-arsenic
C:-lead
D:-copper
Correct Answer:- Option-B

Question51:-Metal having garahara property
A:-thamra
B:-rajatha
C:-swarna
D:-vanga
Correct Answer:- Option-C

Question52:-Burton line is seen in the poisoning of
A:-mercury
B:-arsenic
C:-copper
D:-lead
Correct Answer:- Option-D

Question53:-Gaureetheja is
A:-sasyakam
B:-silajathu
C:-makshika
D:-abhraka
Correct Answer:- Option-D

Question54:-Arsenic compound among sadharana rasa
A:-harithalam
B:-manasila
C:-gaureepashanam
D:-both a and b
Correct Answer:- Option-C

Question55:-Balivasa is the synonym of
A:-gandhakam
B:-gairikam
C:-kaseesam
D:-kamshi
Correct Answer:- Option-A

Question56:-Metal having amla rasa
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-thamram
D:-loham
Correct Answer:- Option-B

Question57:-Nepalaka is the best veriety of
A:-thamram
B:-loham
C:-rajatham
D:-swarnam
Correct Answer:- Option-A

Question58:-Sn is the symbol of
A:-swarnam
B:-rajatham
C:-nagam
D:-vangam
Correct Answer:- Option-D

Question59:-Gloriosa superba is
A:-karaveeram
B:-langali
C:-gunja
D:-karaskaram
Correct Answer:- Option-B

Question60:-Colour of Kaseesa bhasma
A:-green
B:-white
C:-red
D:-black
Correct Answer:- Option-C

Question61:-Upavisha used in icchabhedee rasa
A:-snuhi
B:-bhallathakam
C:-jayapalam
D:-karaskaram
Correct Answer:- Option-C

Question62:-vasa and twak are the upadhathus of
A:-mamsam
B:-medas
C:-rasam
D:-raktham
Correct Answer:- Option-A

Question63:-Dhathu poshana is the function of
A:-pitha
B:-vatha
C:-kapha
D:-all the above
Correct Answer:- Option-B

Question64:-Theekshnagni is seen in
A:-vatha
B:-kapha
C:-both a and b
D:-pitha
Correct Answer:- Option-D

Question65:-Jeevana is the function of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-B

Question66:-Sabdasahishnutha is the kshaya lakshana of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-A

Question67:-Sweda is the mala of
A:-rasam
B:-raktham
C:-mamsam
D:-medas
Correct Answer:- Option-D

Question68:-Bodhaka is the type of
A:-vatha
B:-pitha
C:-kapha
D:-all the above
Correct Answer:- Option-C

Question69:-Rasoushadhi used in the preparation of chandanadi varthi
A:-sasyaka
B:-gairika
C:-gandhaka
D:-anjana
Correct Answer:- Option-B

Question70:-Bhavana dravya of vilwadi gulika according to Ashtangahridaya
A:-thulasee swarasa
B:-go dugdha
C:-go muthra
D:-bastha muthra
Correct Answer:- Option-D

Question71:-Prathama kabala bhojya sarpisha churnakoyam is the administration of
A:-sithopaladi churna
B:-thaleesa pathradi churna
C:-ashta churna
D:-vaiswanara churna
Correct Answer:- Option-C

Question72:-Dadhi is used in the preparation of
A:-kottamchukkadi thailam
B:-Pindathailam
C:-Chinchadi thailam
D:-Murivenna
Correct Answer:- Option-A

Question73:-Athivisha is a content of
A:-sahacharadi kashayam
B:-maharasnadi kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-rasnerandadi kashayam
Correct Answer:- Option-D

Question74:-Pureesha nissarana is the indication of
A:-phala varthi
B:-chandanadi varthi
C:-pashupatha varthi
D:-both c and b
Correct Answer:- Option-A

Question75:-Makshika is a content of
A:-dhanwantharam gulika
B:-chandraprabha gulika
C:-kanchanara guggulu
D:-yogaraja guggulu
Correct Answer:- Option-B
Question76:-Naree nayana nandana is the indication of
A:-manibhadra gulam
B:-kalyana gulam
C:-chyavanaprasam
D:-sathavaree gulam
Correct Answer:- Option-C

Question77:-Trivrith is the major content of
A:-avipathi churnam
B:-hinguvachadi
C:-vaiswanaram
D:-dadimashtakam
Correct Answer:- Option-A

Question78:-nimnonnatha jwarahara is the indication of
A:-sukumaram gritham
B:-dadimadi gritham
C:-indukantham gritham
D:-vidaryadi gritham
Correct Answer:- Option-C

Question79:-Ksheera used in the preparation of Ksharasuthra
A:-ravi ksheeram
B:-vataksheeram
C:-both a and b
D:-snuhi ksheeram
Correct Answer:- Option-D

Question80:-Ratio of dravya ,ksheera and udaka in lasuna ksheera
A:-1:8:32
B:-1:4:4
C:-1:4:16
D:-1:8:8
Correct Answer:- Option-B

Question81:-Jeeraka is an ingredient of
A:-nayopayam kashayam
B:-amrithotharam kashayam
C:-sahacharadi kashayam
D:-kaidaryadi kashayam
Correct Answer:- Option-A

Question82:-kashaya used in sirassula
A:-punarnavadi kashayam
B:-pathyashadangam kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-vyoshadi kashayam
Correct Answer:- Option-B

Question83:-karimbu and irumbu are used in the preparation of
A:-chirivilwadi kashayam
B:-sapthasaram kashayam
C:-vyoshadi kashayam
D:-triphala kashayam
Correct Answer:- Option-C

Question84:-Kashaya used in Prameha
A:-panchathikthakam kashayam
B:-patoladi kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-nisakathakadi kashayam
Correct Answer:- Option-D

Question85:-kashaya used after jatheekusumavasitha is
A:-punarnavadi kashayam
B:-vyoshadi kashayam
C:-drakshadi kashayam
D:-guluchyadi kashayam
Correct Answer:- Option-C

Question86:-kashaya yonaya pancha rasa exept
A:-thiktha
B:-lavana
C:-amla
D:-katu
Correct Answer:- Option-B

Question87:-Prayojya sadaiva ardra dwiguna naiva yojayed exept
A:-pippali
B:-guluchi
C:-kutaja
D:-vasa
Correct Answer:- Option-A

Question88:-ratio of drug and water in phanta kashaya
A:-1:2
B:-1:16
C:-1:6
D:-1:4
Correct Answer:- Option-D

Question89:-Apakwa oushadhambu is used in the preparation of
A:-arishta
B:-asava
C:-sura
D:-suktham
Correct Answer:- Option-B

Question90:-Ksheera used in nidranasa
A:-sthree
B:-go
C:-aja
D:-mahisha
Correct Answer:- Option-D

Question91:-Pakwaphala is gunothara exept
A:-vilwam
B:-amalaki
C:-dadimam
D:-draksha
Correct Answer:- Option-A

Question92:-Family of Guluchi
A:-Fabaceae
B:-Bursuraceae
C:-Menispermaceae
D:-Anacardaceae
Correct Answer:- Option-C

Question93:-Honey and ghee if taken at a time leads to
A:-veerya virudha
B:-guna virudha
C:-samyoga virudha
D:-mathra virudha
Correct Answer:- Option-D

Question94:-Kamarupodbhava is a type of
A:-kasthuri
B:-gorochana
C:-puthikhattasi
D:-agnijara
Correct Answer:- Option-A

Question95:-Which of the following have grahaneehara property
A:-ksheeram
B:-dadhi
C:-thakram
D:-gritham
Correct Answer:- Option-C

Question96:-Which vegadharana leads to kandu and kushta
A:-asru
B:-chardi
C:-muthra
D:-pureesha
Correct Answer:- Option-B

Question97:-Rithu in which vamana is advisable
A:-sisiram
B:-vasantham
C:-greeshmam
D:-varsham
Correct Answer:- Option-B

Question98:-Which of the following is not included in sodhana
A:-niruham
B:-vamanam
C:-rechanam
D:-anuvasanam
Correct Answer:- Option-D

Question99:-Sankramika roga among the following is
A:-jwaram
B:-kasam
C:-swasam
D:-pandu
Correct Answer:- Option-A

Question100:-Ascorbic acid is
A:-vitamin A
B:-vitamin B
C:-vitamin C
D:-vitamin D
Correct Answer:- Option-C

close

Sign up to receive latest updates in your inbox.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
1
Need Help?
Welcome to The Pharmapedia
Hello,
How can we help you?
%d bloggers like this: