Pharmaceutical Jurisprudence/Forensic Pharmacy Quiz-III | GPAT, DI, B.Pharm, D.Pharm & M.Pharm

Answer key:- at the end of the page

1) Drugs classified under narcotic drugs and psychotropic agent include all except

a)            Ephedrine

b)            Cocaine

c)            Heroin

d)            Hashish

2) International pharmacopeia is published by

a)            UNCTAD 

b)            WHO 

c)            UNESCO 

d)            UNICET

3) 100 proof spirit alcohol corresponds to ______ in India.

a)            57.1 % w/v

b)            50.1 % v/v

c)            50 % w/v

d)           57 % v/v

4) The number of ex officio members of PCI are

a)            2

b)          3

c)            4

d)            5

5) LAL test is used

a)            to determine the presence of pyrogens

b)            to determine the amount of active ingredient

c)            to determine the presence of particulate matters

d)            all of the above

6)  Form number ______ is used for application of repacking of drugs other than schedule C/C1 & X.

a)            24

b)            24-A

c)           24-B

d)            24-D

7) List of drugs that should be sold by retail only against prescription of RMP is covered under

a)            Sch. H

b)            Sch. X

c)            Sch. M

d)            Sch. O

8) District Opium officer appoints one cultivator as _____

a)            Drug inspector

b)            Executive commissioner

c)            Narcotic commissioner

d)           Lambardar

9) The full form of LSD is

a)            Lysergic acid diethylamine

b)            Lysergic acid diethylketone

c)          Lysergic acid diethylamide

d)            None of the above

10) Term of every patent in India (under Indian Patent Act) from the date of filing is:

a)            10 years

b)            14 years

c)           20 years

d)            24 years

11) Schedule ‘X’ of the Drugs and Cosmetics Act and Rules deals with:

a)            List of drugs which are habit forming and likely to be misused

b)            Standards for ophthalmic preparations

c)            Requirements for the Good  anufacturing Practices

d)            Life period of drugs

12) Serendipity is:

a)            Serious adverse events

b)            Toxicity

c)           Observation by chance

d)            Anaphylactic shock

13) Clinical trials for the import and manufacture of new drugs are to be carried out as per:

a)            Schedule C and C1

b)            UGC guidelines

c)            Schedule Y

d)            Schedule M

14) Phase IV of clinical trial is performed:

a)            Before drug approval

b)            After drug approval

c)            During the pharmacological screening

d)            During the pharmacokinetic study

15) Micro dosing studies are done before the start of which one of the following phases of a Clinical Trial?

a)            Phase I

b)            Phase II

c)            Phase III

d)            Phase IV

16) Schedule ‘S’ of the Drugs and Cosmetics Act, 1940 applies to:

a)            Requirement of factory premises

b)            List of poisons

c)            Life period of drugs

d)            Standard for cosmetics

17)  The Clinical Trial Registry in India is maintained by:

i)             World Health Organization, Delhi Office

ii)            Indian Council of Medical Research, New Delhi

iii)           Institute of Clinical Research, New Delhi

iv)           Central Drugs Standard Control Organization, New Delhi

18) The licence to import drug for the purpose of examination and test of analysis is issued on which one of the following Forms?

a)           Form 11

b)            Form 20

c)            Form 21

d)            Form 29

19) Schedule ‘T’ of the Drugs and Cosmetics Act prescribes GMP specifications for manufacture of :

a)            Ayurvedic, Siddha and Unani medicines

b)            Ophthalmic preparations

c)            Parenteral preparations

d)            Allopathic medicines

20) Drugs (Price Control) Order 1995 and related orders from time to time are enforced by:

a)            NPPA

b)            CSIR

c)            DBT

d)            ICMR

21) 700 bed hospital can be grouped into

a)            Large Hospital

b)           Medium Hospital

c)            Small Hospital

d)            Very small Hospital

Answer Key

Q. NoAnsQ. No.Ans
(1). a (11). a
(2). b (12). c
(3). d (13). c
(4). b (14). b
(5). a (15). a
(6). c (16). d
(7). a (17). b
(8). d (18). a
(9). c (19). a
(10). c (20). a
21)b
Answer key Jurisprudence MCQ

Want to practice more MCQ Quiz: click here

Sign up to receive the Newsletter!

Do not forget to verify by clicking verification link which sent to email.

Leave a Comments here

Message us
1
Need Help?
Hello...
Have you any Inquiry? Please leave a message. Our team will reply ASA
%d bloggers like this: