Acid-Base & buffer MCQ Quiz- Pharmacy | GPAT, DI, B.Pharm, D.Pharm & M.Pharm

Answer key:- at the end of the page

1. As per bronsted lowry concept, acid is a

a) Any substance/molecular that can accept a proton from any other substances.

*b) Any substance/molecular that can donate a proton to any substances.

c) Electron pair donor

d) Electron pair acceptor

2. The term pH is given by

a) Griffin

*b) Sorenson

c) Arrhenius

d) G.N. Lewis

3. pH represented by

a) pH = -log[H+]

b) pH = log[OH]

c) pH = log[1/H+ ]

*d) None

4. Buffer solution are usually made by (A=acid; B=base; S=strong;W=weak)

a) W A & its salt with a SB

b) W B & its salt with a SA

c) W A & its salt with a SA

*d) both a & b

e) All of these

5. Action of buffer is

*a) resists the change in pH of a solution when an acid or alkali is added

b) Do not resists the change in pH of a solution when an acid or alkali is added

c) Both

d) None

6. Which one substance is used as a buffering agent in ophthalmic preparation & contraindicated in the parenteral preparations.

*a) Boric acid (H3BO3) & KCl

b) Hypophosphorous acid

c) TiO2

d) Stannons chloride

7. Buffer capacity defined as

a) Mole of strong acid or storage base required to change the pH of 100mL of buffer solution by one unit

*b) Mole of strong acid or storage base required to change the pH of 1000mL of buffer solution by one unit

c) Mole of strong acid or storage base required to change the pH of 1500mL of buffer solution by one unit

d) None

8. Major extracellular electrolytes includes in the body fluid

a) Na+ & K+

*b) Na+ & Cl

c) Cl & K+

d) K+ & Mg2+

e) PO43- & K+ & Mg2+

9. The amount of acid or base that must be added to buffer to produce a unit change of pH is

a. Buffer Solution

b. Buffer Action

c. Buffer Capacity 

d. None of above

10. Which of the following represents property of Soft Bases

a. High positive charge 

b. Low positive charge

c. High electronegativity      

d. Low electronegativity  

Answer Key

Q. NoAns
(1).b
(2).b
(3).a
(4).d
(5).a
(6).a
(7).b
(8).b
(9).c
(10).d
Answer key Jurisprudence MCQ

Want to practice more MCQ Quiz: click here

LET’S KEEP IN TOUCH!

We’d love to keep you updated with our latest news!

close

Sign up to receive latest updates in your inbox.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Open chat
1
Need Help?
Welcome to The Pharmapedia
Hello,
How can we help you?
%d bloggers like this: